Hoe de energiewereld in elkaar steekt

Hoe de energiewereld in elkaar steekt

Hoe zit de energiewereld in elkaar?

Na mijn onderzoek kwam ik er al snel achter dat de energiewereld eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Daarom ga ik een poging doen om het jou uit te leggen.

Nederland was tot 2008 onderverdeeld in energiegebieden. Deze gebieden waren onderverdeeld onder de grote energiebedrijven. Zo was bijvoorbeeld Noord-Holland onder bezit van Nuon. De regio Rotterdam was onder bezit van Essent. Iedereen die in een gebied woonde werd automatisch klant bij de gebied beheerder. Je had hier dus eigenlijk weinig keuze in.

Tot er in 2008 een wetsvoorstelling geaccepteerd werd. Hierin werd vermeld dat iedereen in Nederland zijn eigen energieleverancier mag kiezen. Dit betekent dat je dus niet per se bij de gebied beheerder energie hoeft af te nemen. Wat ervoor zorgde dat meerdere energiebedrijven de markt konden betreden.

Waarom zijn Nuon en Essent nog steeds de grootste energiepartijen?

Dit komt omdat een groot deel van de bevolking zich niet bezig houdt met zijn of haar contract. Zij blijven automatisch bij de gebied beheerder. Deze mensen zijn dus onbekend met wat er allemaal mogelijk is buiten haar of zijn eigen aanbieder.

Vanaf dit moment begonnen de prijzenoorlogen en agressieve acties. Zoals een gratis tablet. Hiermee werden klanten gebonden om het marktaandeel te behouden.

Hoe Hollands Energiecollectief zich onderscheidt?

Simpel! De grote beheerders blijven op de markt en blijven vechten voor hun marktaandeel. Wij verzamelen een groep mensen bij elkaar en stoppen deze in het collectief. Vervolgens wordt deze tegen de laagste prijs verkocht aan een groot beheerder. Een heel jaar lang worden de kosten in de gaten gehouden om elk jaar het collectief (ondertussen gegroeid) weer aan de goedkoopste aanbieder te kunnen aanbieden.

Op deze manier blijf je nog steeds klant bij de groot beheerders (waaronder ook Greenchoice en velen anderen) maar dan tegen de beste tarieven, en doe je dus niet mee in de prijzenoorlog waar geen winnaars zijn.

 

Geef een antwoord